Το FPV Racing ειναι ενα συναρπαστικό χόμπυ - αθλητικό παιχνίδι το οποίο έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό τα τελευταία 3 χρόνια μόλις και αναπτύσσεται ραγδαία σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. 
Διοργανώνονται παγκόσμιοι αγώνες στις μεγαλύτερες πόλεις με μεγάλη απήχηση από το κοινό και
προσφέρουν έναμοναδικό θέαμα σε μικρούς και μεγάλους. 
Τα quad που χρησιμοποιούνται ειναι μικρά τετρακόπτερα με διάμετροή αποσταση απο μοτέρ σε μοτέρ μέχρι 25εκ.
Τα σκάφη είναι quads και όχι drones γιατί δεν φέρουν μονάδα GPS επάνω ωστε να γυρίσουν πίσω απο οπου απογειώθηκαν σε περίπτωση ανάγκης.
Τελευταία όμως φτιάχνονται και FPV racing drones με μεγαλύτερο frame και μονάδα με GPS για Long range πτήσεις. 
Τα κυρίως μέρη ενός FPV Racer αποτελούνται από το Frame-σώμα φτιαγμένα απο carbon και αλουμίνιο  και τα παρακάτω 6 αντικείμενα τα οποία θα εξηγήσουμε παρακάτω αναλυτικά που χρησιμεύει το καθενα

Tα μοτέρ που χρησιμοποιούνται ειναι Brushless δηλαδή δεν φέρουν ψύκτρες (καρβουνάκια) όπως τα κλασικά μοτέρ αλλά λειτουργούν επαγωγικά δηλαδή ο στάτορας του μοτέρ που λέγεται πινίο και περιλαμβάνει τη περιέληξη σύρματος χαλκού τροφοδοτείται με παλμικό ρεύμα από τα speed control και προκαλεί τη περιστροφή του ρότορα πάνω στον οποίο ειναι κολημένοι πολύ ισχυροί μαγνήτες νεοδμίου. Υπάρχουν περίπου 50 διαφορετικοί κατασκευαστές μοτέρ σήμερα στο χώρο. Τα μοτέρ αναφέρουν πάνω το τύπο τους ο οποίος δηλώνει τις διαστάσεις και τη ταχύτητα περιστροφής ανα βολτ (Kv) o παρακάτω τύπος 2306 δηλώνει οτι το μοτέρ έχει διάμετρο 23mm με ύψος ρότορα (καμπάνα) 6mm και είναι 2450kv δηλαδή όταν τροφοδοτηθεί με 1volt αυτό περιστρέφεται με 2450 στροφές το λεπτό.Το Speed control είναι το εξάρτημα που δίνει ρεύμα στα μοτέρ και τα κάνει να περιστρέφονται. Ελέγχονται από τον κοντρόλερ (FC) με ταχύτητα χιλιάδες φορές το δεπτερόλεπτο. Διακρίνονται σε 2 τύπους τα απλά μεμονομένα τεμάχια και τα 4-1 όπως αναφέρονται και ειναι ενσωματωμένα σε μια πλακέτα και τα 4. Χρονολογικά αναφέρονταν  σύμφωνα με το προτόκολλο λειτουργίας τους σε SimonK - Βlheli-Blheli_s-Blheli_32 τα οποία ειναι τα τελευταία μοντέλα και λειτουργούν σε Dshot mode 300-600-1200 και proshot.

 

 

 Το flight controler είναι το κεντρικό σύστημα που ελέγχει δίνοντας σήμα στα esc, τη σταθεροποίηση και την ομαλή πτήση του μοντέλου. Διακρίνονται σε απλά FC σε FC OSD (on screen display)και σε FC AIO (all in one).Tα fc osd δίνουν μεσω της κάμερας στη μάσκα ή στα gogles στοιχεία της πτήσης όπως γραμμή ορίζοντα χρόνο πτήσης τα βολτ της μπαταρίας τα αμπέρ που τραβάνε τα μοτέρ κλπ. Τα FC AIO φέρουν επίσης OSD καθώς και ενσωματωμένα 4 speed control.Δίνουν "καθαρότερες" κατασκευές με μειονέκτημα σε περίπτωση σύγκρουσης να καταστραφεί ολοσχερώς. 

Οι κάμερες ειναι τα μάτια του Racer, δίνει εικόνα στη μάσκα ή στα gogles μέσω του πομπού εικόνας. Οι κάμερες έχουν χαρακτηριστικά όπως το TVL το οποίο καθορίζει το πλήθος των γραμμών στην εικόνα όσο περισσότερες τόσο καθαρότερη εικόνα πχ υπάρχουν με 600tvl και εως 1200tvl το μειονέκτημα στα μεγάλα tvl ειναι η καθυστέρηση στη μετάδοση της εικόνας latency οπως λέγεται και το οποίο μπορεί να προκαλέσει τη πτώση του μοντέλου γιατί ο πιλότος μπορεί να βλέπει με καθυστέρηση ακόμα και κάποιων δεπτερολέπτων τη θέση του μοντέλου. Αλλο χαρακτηριστικό της κάμερας ειναι το μέγεθος του φακού το οποιο καθορίζει το FOV (field of view) την ευρυγώνιο δηλαδή της εικόνας που βλέπουμε έτσι έχουμε φακούς με 2.1mm FOV 160 μοιρες 2.3mm FOV 130 μοίρες και 2.8mm 115 μοίρες. Tο ανθρώπινο μάτι έχει ευρυγώνιο όρασης 120 μοίρες.Τα VTX είναι πομποί εικόνας στη πλειοψηφία τους εκπέμπουν στους 5.8Ghz και πέρνοντας το σημα AV από τη κάμερα το μεταδίδουν real time στη μάσκα ή στα gogles. Υπάρχουν πληθώρα VTX στο εμπόριο σε διάφορες τιμές και χαρακτηριστικά, το κυριότερο ειναι η δύναμη εκπομπής σήματος το οποίο καθορίζεται σε mw. Οσο περισσότερα τόσο μεγαλύτερη εμβέλεια έχουμε στο quad. Tα ποιο διαδεδομένα είναι από 25mw-800mw. H καλή ποιότητα του VTX ειναι σημαντική για να έχουμε καθαρό σήμα εικόνας και μεγάλη εμβέλεια σε όλες τις συνθήκες.


 
 
 
 

 
Comment Form is loading comments...